Orthopedie / schoenenindustrie
• Beschermlaag op neuzen van berg-, wandel- en veiligheidsschoenen
• Antisliplaag onder orthopedische zolen
• Antisliplaag onder oversloffen
Thermoplastische polyurethanen (TPU’s) zijn uitzonderlijk slijtvaste, flexibele kunststoffen. Dit hoogwaardige materiaal heeft een ongeëvenaarde combinatie van kenmerken: slijtvastheid, schokabsorptie, grip op gladde oppervlakken en een laag gewicht. Vreeberg produceert geschuimde TPU film veelal voor gebruik in de schoenenindustrie.
Slijtvast en flexibel
Geschuimde TPU film is onder andere geschikt als non-slip, slijtvaste beschermlaag op de buitenkant van schoenen, bijvoorbeeld veiligheidsschoenen, bergschoenen en wandelschoenen. TPU behoudt zijn bijzondere kenmerken ook in vochtige omstandigheden, en wordt daarom ook veel gebruikt als onderdeel van orthopedische inlegzolen.
Samenstelling
Thermoplastische polyurethanen (TPU) vormen een groep elastomere (flexibele) blokcopolymeren op basis van urethaan- en ester- of ethersegmenten. De hardheid is afhankelijk van de chemische structuur van het copolymeer en kan variëren van 60 Shore A tot 74 Shore D. De typische hardheid is 95 Shore A, zoals bijvoorbeeld wordt gebruikt bij de componenten van transportsystemen.
Bestendigheid tegen kou en hitte
De flexibiliteit, ook bij lage temperaturen, en de voortreffelijke slijtvastheid en scheurvastheid, maken TPU uiterst geschikt voor componenten van transportsystemen. TPU kan gedurende korte tijd worden gebruikt tot een temperatuur van 110°C. Voor langere periodes echter, kan de temperatuur niet hoger zijn dan 80°C.
TPU is thermoplastisch vervormbaar bij 90-120°C.
Bestendigheid tegen oliën en UV
TPU is bestand tegen oliën en alifatische koolwaterstoffen. Loodvrije benzine kan het TPU in enige mate doen zwellen als gevolg van de aromatische componenten van de brandstof. TPU heeft een uitstekende UV-bestendigheid.
Beperkingen
TPU is niet bestand tegen geconcentreerde zuren en alkaliën, gechloreerde en aromatische koolwaterstoffen, alcoholen en warm water.
• Beschermlaag op neuzen van berg-, wandel- en veiligheidsschoenen
• Antisliplaag onder orthopedische zolen
• Antisliplaag onder oversloffen
• Antisliplaag onder meubilair
• Componenten van transportsystemen, zoals aandrijfsnaren.
Slijtvast
TPU is zeer goed bestand tegen slijtage.
Lichtgewicht
TPU van Vreeberg is ‘geschuimd’. Deze techniek maakt een aanzienlijke gewichtsreductie mogelijk, terwijl de slijtvastheid superieur is aan die van andere flexibele materialen, zoals rubber.
Duurzaam
Het geschuimde TPU dat wij produceren is recyclebaar. Restmateriaal uit de productie wordt opnieuw gebruikt en restmateriaal van klanten kan worden teruggenomen.
Schokabsorberend
TPU heeft uitstekende dempingskwaliteiten, mede door de geschuimde structuur. Dit vergroot het comfort van onder andere schoenen.
Soepel
TPU is gemakkelijker in de verwerking dan rubber, omdat het zich eenvoudig om bijvoorbeeld een schoen heen laat vormen. Rubber is stugger in de verwerking.
Zacht, flexibel gevoel
Aangename tactiele beleving, geschikt voor ‘soft touch’ oppervlakken.
Antislip
Geeft grip aan schoenen en meubilair. Wij leveren bijvoorbeeld TPU aan een klant die dit verwerkt in de zool van wielrenschoenen, om te voorkomen dat de zool beweegt in de schoen. Ook orthopedische zolen hebben om die reden vaak een dunne laag TPU.
En toch streepvrij
Het materiaal laat geen strepen achter, wat het een goede keuze maakt voor schoenen en antislipvoetjes onder meubilair.
Eenvoudig te verlijmen
De geschuimde structuur van het materiaal verbetert de hechting met andere materialen. TPU lijmen aan andere materialen kan dan ook zonder voorbehandeling, zoals ontvetten of coronabehandelingen. Onze klanten besparen hierdoor tijd en geld in de productie.
Lijm op waterbasis ook mogelijk
TPU is geschikt voor zowel solvent- als watergebaseerde lijmen.
Recyclable
TPU kan na productie zonder problemen weer worden gebruikt als basismateraal. Al ons opstart- en snijmateriaal gebruiken wij intern dan ook opnieuw. Ook nemen we restmateriaal van klanten weer terug, wat wij opnieuw gebruiken in de productie.
TPU is minder goed bestand tegen hogere temperaturen. Vanaf 80°C neemt de sterkte af en wordt het materiaal zachter. Dit materiaal is dan ook niet geschikt voor stoomsterilisatie. Steriliseren is wel mogelijk met EtO-gas of gammastralen.
TPU is ook niet bestand tegen contact met oliën en vetten, en daarmee voor de voedingsindustrie minder geschikt.
Ook is het materiaal minder geschikt als vlamdovend of vlamvertragend materiaal. Bij toevoeging van een vlamvertragend middel verliest het materiaal namelijk zijn flexibiliteit.
Heeft u een dunne, elastische film nodig? Vreeberg produceert ook TPE, Thermoplastisch Elastomeer.