Film, koord en slang van Thermoplastisch Elastomeer

Elastische materialen van TPE

Thermoplastische elastomeren (TPE’s) zijn elastische kunststoffen met een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van rubber. Vreeberg verwerkt met name SEBS. Zo is SEBS latexvrij. Het veroorzaakt dan ook geen latexallergie. Dat maakt dit materiaal geschikt voor gebruik in medische disposables. Vreeberg verwerkt TPE’s voor een groot aantal toepassingen, door samenstelling en afmetingen te variëren.

Elastisch en sterk
SEBS is een van de weinige elastische kunststoffen. SEBS leent zich daarom goed voor toepassingen waarbij zowel grote elasticiteit vereist is als mechanische sterkte en lange levensduur. Hierbij kunt u denken aan beschermende membranen, flexibele koppelingen en buizen en afdichtingen.

SEBS is ook een uitstekend materiaal voor elastiekjes: het materiaal keert na het uitrekken terug naar de oorspronkelijke vorm.

[vc_single_image image=”2913″ img_size=”medium”]
TPE: technische eigenschappen

Kenmerken

Rekbaar en sterk
Styreen ethyleen butadieen styreen (SEBS) vormen een groep blokcopolymeren met harde kristallijne en zachte rubbersegmenten. SEBS heeft daardoor zowel thermoplastische als elastomere eigenschappen. Die eigenschappen beïnvloeden wij door de aard van de harde en zachte segmenten aan te passen, evenals de verhouding tussen hard en zacht.

Sterkte bij rek
Het belangrijkste pluspunt van SEBS is de herstelmogelijkheid na vervorming. SEBS heeft een uitstekende slagvastheid, ook bij temperaturen tot -40°C, afhankelijk van de chemische structuur.

Levering
De dikte van SEBS film variëert tussen 0,1 mm en 3 mm, de breedte tussen 3 en 1.000 mm.

Resistentie tegen hitte en chemicaliën
De resistentie tegen hitte en chemicaliën neemt toe met de hardheid en stijfheid van het SEBS. De hardste soorten kunnen kortstondig 150°C weerstaan. Voor een langere periode is circa 80°C de bovengrens.

Toepassingen

Pharma

• Elastiekjes, latexvrij
• Elastisch manchet
• Elastische membranen
• Waterdichte hoes voor de ledematen, om bijvoorbeeld gips, katheters en wonden af te dekken tijdens douchen, baden en zwemmen.

Basisindustrie

• Palletbanden
• Onderlaag voor tapijt
• Verpakkingselastiek
• Elastiekjes ter vervanging van stalen veren
• Kleurcodering van leidingen

Grafische industrie & Design

• Elastieken voor brochures, mappen, bundelen van drukwerk
• Sieraden

Energie & water

• Pakkingen

Voedingsmiddelen

• Elastiekjes
• Membranen

Bouw & utiliteit

• Afdichtingsprofielen
• Membranen

Voordelen

 1. Elasticiteit
  Uitstekende elasticiteit
  De grote elasticiteit maakt SEBS ideaal voor bijvoorbeeld hoezen, medische manchetten en elastiekjes.

  Zacht, flexibel gevoel
  Aangename tactiele beleving, geschikt voor ‘soft touch’ oppervlakken.

 2. Mechanische sterkte
  Goede UV- en ozonstabiliteit
  Blijft soepel in tegenstelling tot natuurrubber.

  Goede chemische bestendigheid
  Bestand tegen vele schoonmaakmiddelen en ontsmettingsmiddelen als chloor- en alcoholoplossingen. Het materiaal kan worden gereinigd in wasmachines.

 3. Certificering
  Mogelijkheid tot FDA-goedgekeurd materiaal
  Goedgekeurd voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie in een groot aantal landen.

  Certificering USP Class VI mogelijk
  TPE’s voldoen aan de hoogste graad van medische goedkeuring. Indien gewenst kunnen wij certificaten leveren van de gebruikte compounds.

 4. Veiligheid
  Latex- en PVC-vrij
  Geen latex, dus geen latexallergie. En vrij van PVC: de weekmakers in PVC zijn in een aantal gevallen nadelig voor de gezondheid. Thermoplastische elastomeren (TPE’s) zijn vrij van deze stoffen en daardoor ook geschikt voor bijvoorbeeld speelgoed.

  Mogelijkheid tot vlamvertraging
  SEBS kunnen vlamdovende of vlamvertragende eigenschappen hebben. De elasticiteit wordt bij gebruik van vlamvertragende middelen wel sterk verminderd.

  Goed alternatief voor synthetisch rubber
  Bij de productie van SEBS komen geen schadelijke stoffen als PAKS vrij, wat bij synthetisch rubber wel het geval is. Dat maakt SEBS een goed alternatief in bijvoorbeeld pakkingen in drinkwaterleidingen en infill voor sportvelden.

 5. Verwerking
  Goede hechting met een groot aantal kunststoffen
  SEBS-film kan bijvoorbeeld aan polyethyleen film gelast worden. Deze toepassing komt veel voor bij hoezen voor apparatuur in operatiekamers. Ook hechting aan polypropyleen (PP) is mogelijk,

  Textiel met elastische SEBS-laag mogelijk
  U kunt zowel enkel- als dubbelzijdig een SEBS-laag aan textiel laten hechten. Tijdens de extrusie van de SEBS-film wordt het textiel er onlosmakelijk mee verbonden. Dit maakt het mogelijk om materialen op te bouwen uit meerdere lagen polyester, glasvezel of andere weefsels.

  Goed inkleurbaar
  Vreeberg kan SEBS produceren in vele heldere, opvallende kleuren. Geschikt voor kleurcodering in bijvoorbeeld de medische sector en de bouw. Maar ook aantrekkelijk voor de designsector.

  Grote en kleinere oplagen
  SEBS kunnen in zowel grote als kleine oplagen worden geproduceerd. Bij natuurrubber heeft u vaak te maken met aanzienlijke seriegroottes.

 6. Herbruikbaarheid
  Recyclable
  SEBS kan na productie zonder problemen opnieuw worden gebruikt als basismateraal. Al ons opstart- en snijmateriaal gaat dan ook opnieuw het productieproces in. Ook nemen we restmateriaal van klanten weer terug, wat wij opnieuw gebruiken in de productie. Mede daarom is stansen & snijden bij Vreeberg een interessante optie voor u.

Beperkingen

 1. Hoge temperatuur
  Het materiaal is niet bestand tegen hoge temperaturen. De maximum toelaatbare temperatuur bedraagt 140°C. Stoomsterilisatie is beperkt mogelijk. De beste opties voor sterilisatie zijn gammastralen en EtO.
 2. Bepaalde stoffen
  SEBS is niet bestand tegen:
  • sterke zuren en basen
  • alcohol
  • gehalogeneerde en aromatische koolwaterstoffen
  • olie en vetten

TPU: slijtvast, flexibel

Heeft u een slijtvaste, flexibele kunststof nodig? Vreeberg produceert ook TPU, Thermoplastisch Polyurethaan.

Bekijk TPU >