Specialist in elastische en flexibele kunststof film

Vreeberg

Vreeberg is gespecialiseerd in de productie van elastische en flexibele kunststof film, koord en slang: hoogwaardige kunststoffen met rubberachtige eigenschappen. Wij leveren de elastische kunststof TPE aan fabrikanten in met name de medische sector. Het schokabsorberende TPU leveren wij met name aan schoenfabrikanten.

Onze activiteiten

Elastische en flexibele film
Bij Vreeberg kunt u elastische of flexibele film op rol laten produceren. Deze materialen kunnen wij vervolgens voor u op maat stansen of snijden in elke gewenste vorm.

TPE: elastisch
Wij verwerken Thermoplastische Elastomeren: zeer flexibele, sterke materialen.

TPU: schokabsorberend
Wij verwerken Thermoplastisch Polyurethaan: een flexibele, schokabsorberende kunststof die extreem slijtvast is.

Elastisch koord en elastiekjes
Daarnaast produceren wij elastiekjes en elastisch koord. Deze kunt u bestellen op een aparte site: elasticmaterials.nl.

Productieproces

1. Ontwikkelen en testen

Elk nieuw product begint met een eerste test. Dankzij onze jarenlange ervaring, ruime materialenkennis en geavanceerde test- en productiefaciliteiten kunnen wij elke ontwikkeling realiseren op onze productielocatie in Nijkerk.

Afhankelijk van uw wensen variëren wij bijvoorbeeld de verhouding tussen de harde en zachte componenten in het materiaal, om de optimale balans te vinden tussen elasticitieit en sterkte.

2. Productie tot film

Nadat wij de samenstelling met u hebben afgestemd, produceren wij uw materiaal. Dit doen wij door middel van extrusie: wij persen de grondstof door een matrijs – een vorm die de grondstof vormt tot een dunne laag. De wrijving in combinatie met toegevoegde warmte verhit de grondstof zo dat het smelt en het door de matrijs geperst kan worden. .

Daarna vervoert een trekinrichting het kunststof verder, en koelen we het materiaal met lucht of water.

3. Stansen en snijden

Na extrusie kunnen wij de film stansen of snijden in elke gewenste vorm.

4. Hechten aan andere materialen

• TPE-film kan zonder gebruik van lijm aan een groot aantal kunststoffen, zoals polypropyleen (PE) en polypropyleen (PP) gelast worden. Ook hechting op textiel is mogelijk, zowel enkel- als dubbelzijdig.
• TPU-film hecht zich met lijm goed aan andere materialen. Dit kan met zowel solvent- als watergebaseerde lijm.

5. Recycling

Thermoplastische materialen zijn recyclebaar: Vreeberg verzamelt al het restmateriaal, dat tijdens productie vrijkomt, en gebruikt dit opnieuw in het productieproces. Ook schoon snijafval van klanten gebruiken wij vaak opnieuw.

Op weg naar een duurzamere productie

Locale productie
Wij produceren alle materialen op onze productielocatie in Nijkerk. Dit scheelt u transportkilometers ten opzichte van productie in bijvoorbeeld China.

Geproduceerd zonder chemicaliën
De meeste synthetische rubbers en natuurrubber komen tot stand door een chemisch proces – een chemische crosslink tussen moleculen. Dat maakt deze rubbers ook niet opnieuw bruikbaar in de productie: het proces is irreversibel.
TPE en TPU wordt mechanisch gecrosslinked. Dat maakt dat deze kunststoffen telkens weer als grondstof gebruikt kunnen worden door het te vermalen en opnieuw te extruderen.

Bio-based plastics ook mogelijk
Onze kunststoffen zijn nu gebaseerd op aardolie. Wilt u de CO2-uitstoot van uw product omlaag brengen, dan kunnen wij elastische film voor u produceren op basis van plantaardige oliën. Want ook van bijvoorbeeld koolzaadolie of zonnebloemolie kunnen wij elastische en schokabsorberende kunststoffen produceren.

Bent u geïnteresseerd in bio-based elastische kunststoffen? Neem contact met ons op.

Ontstaansgeschiedenis Vreeberg

Elastische materialen sinds 1922
In 1922 richtte Cornelis van der Donk zijn bedrijf Terpo Rubber op. Hij begon in Den Haag als gespecialiseerd fabrikant van technische rubberproducten. In de loop van de tijd richtte het bedrijf zich op de handel in rubber elastieken.

Bundelsysteem Strepper®
In de jaren ’90 van de vorige eeuw ontwikkelde Terpo een nieuw bundelsysteem met rubberen elastieken. Het systeem bestaat uit een bundelmachine, de Elastobinder® en elastieken op een rol, Strepper®. De productie van Strepper® bracht voor Terpo ook de introductie met zich mee van een nieuw materiaal: TPE’s, oftewel Thermoplastische Elastomeren.

Oprichting Vreeberg in 2004
In 2004 start Kees van der Donk Jr. productie en verkoop van elastische materialen met Vreeberg BV. Ons doel is om klanten te helpen bij de zoektocht naar het optimale geëxtrudeerde elastische materiaal.